FB
  • Novice
  • /
  • Kako zaščititi uporabnike med vsakdanjim delom z orodjem

Kako zaščititi uporabnike med vsakdanjim delom z orodjem

Kako zaščititi uporabnike med vsakdanjim delom z orodjem
31.05.2021

Nova tehnologija Festool KickbackStop

Vaši prsti so neprecenljivi. Tukaj je pripomogel razvoj tehnologije KickbackStop. Ste že slišali za to tehnologijo? V članku vam bomo predstavili kako natančno deluje tehnologija KickbackStop? Se bo tehnologija KickbackStop v prihodnosti uporabljala tudi v drugih orodjih?

Risanje črte s svinčnikom, razkladanje orodij iz vozila, izvlecite vijak iz tal itd…
Koliko prstov si lahko privoščite izgubiti? Resne poškodbe zaradi ureznin med žaganjem so sedaj preteklost. Nova tehnologija KickbackStop podjetja FESTOOL bo zaščitila vaše najbolj dragoceno orodje-prste.

Kaj razumemo pod kickbackstop? med kakšnim delom  se to zgodi?

Povratni udarci nastanejo, ko se sile med obdelovancem in strojem nenadoma povečajo. Na primer, to se lahko zgodi, če z visoko hitrostjo potopite žago v obdelovanec. Sile, ki povzročajo nastanek ostružkov, se bodo znatno povečale in v določeni fazi lahko to povzroči nagibanje med rezalnimi robovi in ​​lesom. Ker pa se žagin list še vedno poganja, se stroj pospeši nazaj, proti uporabniku. Z drugimi besedami, stroj je "brcnjen" nazaj.

Ali se težava pojavlja le pri žaganju ali tudi med drugimi dejavnostmi?

Pri močnem vrtanju lahko pride tudi do nagibanja ali zagozditve, na primer pri uporabi svedrov in svedrov. Posledica tega je, da se stroj vrti okoli pogonske osi. V kategorijah zmogljivosti naših strojev uporabnik ne more prestreči te vrste povratnega udara in v najslabšem primeru lahko zasuka zapestje.

Katere poškodbe bi lahko nastale?

V najboljšem primeru ni poškodb in uporabniki samo občutijo šok. Med žaganjem s potopno žago se je mogoče izogniti številnim povratnim udarcem, tako da se osredotočite na svoje delo, počasi vodite žago in z dvema rokama upravljate z orodjem. Če pride do povratnega udara in so uporabniki v neprijetnem položaju glede na žago, lahko to povzroči globoke poškodbe rezanja ali celo amputacijo prstov. Pri akumulatorskih vrtalnikih z EC motorji (brezkrtačni motorji) je potencialna nevarnost velik navor. Če uporabimo polno moč, lahko v najslabšem primeru uporabnik zlomi zapestje. Zmogljivi izvijači sicer povečujejo produktivnost naših kupcev, vendar predstavljajo tudi več nevarnosti kot ročni izvijači.

Kakšno razliko ima tehnologija KickbackStop podjetja Festool?

Tehnologija KickbackStop podjetja Festool je aktivna tehnologija. To pomeni, da se za zaznavanje povratnega udara v zgodnji fazi uporablja ustrezen senzorski sistem. Nato se sproži odziv, kar zmanjša učinke za uporabnike na obvladljive ravni.

Nova tehnologija KickbackStop je trenutno na voljo z novimi akumulatorskimi vrtalniki QUADRIVE TPC 18/4 in TCD 18/4, pa tudi z novo potopno žago TSC 55 K. Samoumevno je, da sta akumulatorski vrtalnik in akumulatorska potopna žaga dva popolnoma različna razreda orodij.

Ali kickbackstop pri teh vrstah deluje drugače?

Da in ne. Akumulatorski vrtalniki TPC 18/4 in TDC 18/4 z ustreznim zaznavanjem premikov ugotovita, ali se orodje prehitro vrti okoli obdelovalne osi. V nasprotju s tem potopna žaga TSC 55 K zazna, ali je ploščo dvignjeno z vodilne tirnice ali obdelovanca. Obema razredoma orodij je skupno, da se nato sproži motorna zavora.
Tehnologija KickbackStop je vedno aktivna v ozadju, medtem ko uporabniki opravljajo delo in spremlja gibanje stroja. Tehnologija KickbackStop postane aktivna šele, ko pride do povratnega udara.

Je tehnologija kickbackstop v novem tsc 55 k izključna za Festool?

Tehnologija KickbackStop, ki jo je razvil Festool, se prvič uporablja izključno v tej obliki v novem TSC 55 K. Zazna lahko katero koli obliko povratnega udara in učinke zmanjša na obvladljive ravni. Na voljo so tudi drugi pasivni sistemi, na primer naš stop-FSP RS Kickback. Ta sistem zagozdi stroj z vodilno tirnico in prepreči povratne udarce proti uporabniku, če orodje prehitro potopi v material. Toda to deluje le v teh okoliščinah. Trenutno le Festool ponuja aktiven sistem, ki uporablja senzorje za zaznavanje povratnih udarcev na ta način, kot pri novem modelu TSC 55 K, in za zmanjšanje učinkov povratnih udarcev na obvladljive ravni.

Kakšno vlogo imajo varnost in zdravje pri razvoju novih električnih orodij?

Zelo pomembni so. Varnost naših uporabnikov je za nas izjemno pomembna. Festool že ima izkušnje s prispevanjem k varovanju zdravja, na primer s pobudo "Brez prahu". Poleg tega z miško SawStop AIM v namizni žagi TKS 80 veliko prispevamo k večji varnosti na delovnem mestu. Verjamemo, da bo tema varnosti v prihodnosti za uporabnike postala še bolj pomembna in da obstaja velik potencial na področju električnih orodij.

Ali je KickbackStop v rezalni žagi primerljiv s tehnologijo SawStop AIM, ki se uporablja v namizni žagi Festool TKS 80?

Le delno. Obe tehnologiji imata isti končni cilj, in sicer preprečevanje resnih poškodb. Tehnologija SawStop AIM zazna, ali se je list žage dotaknil, in nato v nekaj milisekundah zabije aluminijast klin v list žage. Po drugi strani pa tehnologija KickbackStop zazna kakršno koli nepričakovano gibanje električnega orodja in nato aktivira motorno zavoro.

Se bo tehnologija KickbackStop v prihodnosti uporabljala tudi v drugih električnih orodjih?

Trudimo se, da našim uporabnikom zagotovimo varne sisteme Festool. Zato bomo preverili, ali je možno in smiselno uporabljati tehnologijo KickbackStop pri vseh prihodnjih razvoju izdelkov.

 

Poiščite izdelek na 

https://www.centerorodja.si/izdelki/kategorija/potopne-zage/

Akumulatorski udarni vrtalnik FESTOOL QUADRIVE TPC 18/4 5,0 / 4,0 I-Set
Akumulatorski udarni vrtalnik FESTOOL QUADRIVE TPC 18/4 5,0 / 4,0 I-Set
1013,73 EUR
24x42,24 EUR
Obroki brez dodatnih stroškov
Akumulatorska potopna žaga FESTOOL TSC 55 KEBI-Plus / XL
AKCIJSKA PONUDBA
Akumulatorska potopna žaga FESTOOL TSC 55 KEBI-Plus / XL
1166,25 EUR921,10 EUR
24x48,59 EUR
Obroki brez dodatnih stroškov
Akumulatorska potopna žaga FESTOOL TSC 55 KEBI-Plus / XL-FS
AKCIJSKA PONUDBA
Akumulatorska potopna žaga FESTOOL TSC 55 KEBI-Plus / XL-FS
1307,07 EUR1070,00 EUR
24x54,46 EUR
Obroki brez dodatnih stroškov
Festool - Center orodja
Fein - Center orodja
Mirka - Center orodja
Diewe - Center orodja
Laserliner - Center orodja
3M - Center orodja
Hitra dostava Za naročila oddana do 11.00 ure
Široka ponudba Izbirate lahko med več kot 2800 izdelki
Varen nakup Vaša povezava je šifrirana
Prijavite se na naše novice in aktualne akcije.
Hvala za vaše soglasje in prijavo na e-novice
Zapri
Izdelki z nadstandardnimi lastnostmi

Za nekatere naše izdelke je možen le osebni prevzem, saj so po teži ali dimenziji neustrezni za pošiljanje.

Za nekatere naše izdelke je možen le osebni prevzem, saj so po teži ali dimenziji neustrezni za pošiljanje.

V kolikor imate v košarici več izdelkov lahko izdelek nadstandardne teže ali dimenzije naročite posebej.

Za več informacij nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo pomagali.

Napaka pri posodabljanju košarice

Iskreno se vam opravičujemo za nastalo težavo.

Prosimo kontaktirajte nas na info@centerorodja.si za nadaljno pomoč.

Napaka pri iskanju

Iskreno se vam opravičujemo za nastalo težavo.

Prosimo kontaktirajte nas na info@centerorodja.si za nadaljno pomoč.

Napaka pri prijavljanju na novice

Iskreno se vam opravičujemo za nastalo težavo.

Prosimo kontaktirajte nas na info@centerorodja.si za nadaljno pomoč.