FB
  • Novice
  • /
  • Skupaj v boj proti prahu

Skupaj v boj proti prahu

Skupaj v boj proti prahu
31.05.2021

Festool odsesovanje

Festool ponuja brezkompromisno povezavo med vašim mobilnim odsesovalnikom prahu in vašim orodjem. Rezultat: Preprostejše in učinkovitejše varovanje zdravja v vsaki situaciji, zahvaljujoč popolnoma usklajenemu sistemu.

Vrhunski izdelki in varovanje zdravja sta dva dejavnika, ki sta v ozadju razvoja izdelkov Festool. Ob upoštevanju teh pregledamo vse novosti in ocenjujemo uporabo novih tehnologij, da bomo vaše vsakdanje delo naredili varnejše in učinkovitejše. Želimo, da se lahko naši uporabniki zanesejo na orodja Festool zdaj in v prihodnosti, zato naši inženirji že delajo na inovativni tehnologiji za orodja prihodnosti.

Zakaj je prah nevaren?

Obrtniki ali ljudje, ki delajo na gradbiščih, med delom pogosto ustvarjajo veliko prahu. Nekateri prah vsebuje izredno nevarne snovi, kar pomeni, da lahko nepravilna ekstrakcija povzroči vdihavanje majhnih količin, kar lahko povzroči bolezni.

Na primer, draženje in druge bolezni lahko nastanejo pri delu v prašnih razmerah:

• astma
• bronhitis
• rak pljuč
• bronhialni rak
• rak usta in grla
• kožni rak
• rak nosne sluznice

Zlasti droben prah je premajhen, da bi se lahko filtriral skozi nosne dlake ali sluznice in zato lahko hitro vstopi v pljuča, kar lahko povzroči hude poškodbe. Kremen in azbestni prah sta še posebej nevarna in veljata za rakotvorna.

Vendar lahko dolgoročno lesni prah povzroči tudi raka nosu. Zato bodite izredno previdni, da se v kratkem času izognete vdihovanju velike količine prahu in uporabite ustrezne previdnostne ukrepe za delo brez prahu.

Kateri razredi prahu obstajajo?

Prah, ki nastane, je razdeljen na tri razrede. Ti kažejo na primernost ekstraktorja za dani prah in določene najvišje dovoljene koncentracije (MAC). In določijo zahtevano stopnjo filtracije ustreznega filtrirnega sistema. Pomembno je, da izberete razred prahu vašega mobilnega odsesovalnika prahu glede na material, s katerim delate.

Različni razredi so naslednji:

• Razred prahu L
• Razred prahu M
• Razredprahu H

Prah v razredu prahu L velja za "rahlo" nevarnega.Razred prahu L zato vključuje preprost in neškodljiv prah, npr. Gospodinjski prah, tla, apno, barve in laki.

Poleg tega največja prepustnost za ekstrakcijo 1% velja za ves prah v tem razredu z največjo mejno poklicno izpostavljenostjo več kot 1 mg / m³. To je zato, ker nižja je mejna vrednost poklicne izpostavljenosti, bolj škodljiv je prah.
Prav tako je ključnega pomena, da izberete razred prahu vašega mobilnega odsesovalnika prahu glede na material, ki ga uporabljate.

Prah razreda M se imenuje "zmerno" nevaren in vključuje les, beton, cement, estrih, baker in boraks.Ta razred se uporablja za prah z mejno vrednostjo poklicne izpostavljenosti več kot 0,1 mg / m³. Prepustnost sesalnika mora biti 0,1%, da se omogoči delo brez prahu.

Medtem razred prahu H vključuje "zelo" nevaren prah, kot so mikrobi, bakterije, azbest, virusi, plesen, kadmij, formaldehid, kalijev dikromat in rakotvorne snovi.Ta razred velja za ves prah z največjo poklicno izpostavljenostjo, manjšo ali enako 0,1 mg / m³, in največjo prepustnostjo ekstrakcije 0,005%.

Kako naj vem, kateri razred prahu potrebuje moje podjetje?

Najprej morate določiti, s katerimi vrstami prahu se soočate na delovnem mestu.

To bo osnova za prvo oceno pravilnega razreda prahu. V mnogih primerih zadostuje odsesovalnik prahu iz razreda M.

Ti izdelki izločajo večino prahu, ki nastaja na gradbiščih ali v delavnicah, vključno s prahom iz suhih zidov, gospodinjskim prahom, ometom, glino, keramiko, barvo, apnom, lakom, lesom, betonom, cementom in estrihom.

Če je treba izločiti škodljive snovi, kot sta azbest ali plesen, obstajajo posebni ekstraktorji (CTH), ki spadajo v razred H in omogočajo ekstrakcijo brez prahu. Festool ponuja tudi prave stroje za eksploziven prah, kot sta aluminij in moka, ki omogočajo delo brez prahu brez zdravstvenih tveganj.

Kako najdem pravi ekstraktor?

Če želite omogočiti delo brez prahu, morate najprej natančno pretehtati, kje bo stroj uporabljen. Če na primer uporabljate odsesovalnik na gradbiščih, je manjši in kompaktnejši stroj bistveno lažji za prevoz.

V ta namen sta na primer primerna CTM MIDI ali CTM 26 by Festool.

Če v svoji delavnici hitro ustvarite velike količine prahu ali imate namenski prostor za stroj, se boste morda želeli odločiti za sesalno napravo z večjim številom.
Če med delom ustvarjate droben prah, na primer pri uporabi strgala za stene ali pri usmerjanju del na estrihu, zagotovite, da je v napravo za odstranjevanje vgrajen sistem samodejnega čiščenja, ki drobni prah izloča iz filtra.
V ta namen so primerni ekstraktorji CTM E AC 26, 36 ali 48 Festool.

Ekstraktorji CT-SYS, CTL MINI ali MIDI Festool so priporočljivi za lažje vrtanje, čiščenje umazanije in popravila ali čiščenje na gradbiščih.Če je natančno znano, kakšno delo se izvaja in kateri prah nastane, bo v večini primerov zadostoval ekstraktor iz razreda M.

Ti odsesovalci običajno obdelujejo ves prah, ki nastaja na gradbiščih ali v delavnicah, kot so gospodinjski prah, ometi, glina, keramika, apno, barve, laki, les, beton, cement in estrihi. Le modela Festool CTH 26 in 48 omogočata odstranjevanje nevarnega in rakotvornega prahu, kot sta azbest in plesen, kar omogoča brezhibno delo brez prahu.

Obstaja pa tudi poseben ekstraktor z raztopino za eksploziven prah, kot sta aluminij in moka. CT 48 LE EC je na primer dobra izbira za delo brez prahu.

https://www.centerorodja.si/izdelki/kategorija/sesalci/

Katere mejne vrednosti veljajo za zrak na delovnem mestu?

V skladu z Odlokom o nevarnih snoveh (GefStoffV) je treba olajšati delo brez prahu za vse delavce na delovnem mestu.
V ta namen je primerna najvišja meja poklicne izpostavljenosti (OEL).
Nižja kot je vrednost, bolj škodljiv je prah na delovnem mestu.Stroji iz razreda prahu L so primerni za prah z mejnimi vrednostmi poklicne izpostavljenosti> 1 mg / m³.

Sesalna naprava mora imeti največjo prepustnost 1% in s tem povezano filtrirno vrečko mora biti mogoče odstraniti z minimalnim prahom.

Prah z mejnimi vrednostmi poklicne izpostavljenosti> 0,1 mg / m³ je naveden v razredu prahu M.V skladu s tem mora biti vaš ekstraktor prepustnost 0,1% in ga je treba odstraniti z minimalnim prahom.

Medtem se razred prahu H nanaša na zelo nevaren prah z mejnimi vrednostmi poklicne izpostavljenosti <0,1 mg / m³.
Primerni so samo odsesovalniki prahu z največjo prepustnostjo 0,005% in popolnoma odstranjevanjem prahu.
Pri izvajanju nalog, ki vključujejo azbest ali škodljive snovi, morate uporabiti odsesovalnike prahu iz razreda prahu H, ki imajo tudi oznako za azbest.Maksimalna prepustnost in odstranjevanje teh strojev ustrezata razredu H.
Razred "Cona 22" vključuje eksplozivni prah. Največja prepustnost in odstranjevanje ustrezata razredoma prahu L in M.

Pravne zahteve določajo, da morajo odsesovalniki M in H uporabnike opozoriti, takoj ko je hitrost zraka v cevi 20 m / s ali počasnejša.

Kaj potrebujete za azbest?

Če je med ekstrakcijo prisoten azbest, za varno delo brez prahu uporabljajte samo ekstraktorje iz razreda prahu H, kot je CTH 26 ali 48.
Ker se tak prah šteje za zelo nevarnega, za odsesovalnik prahu veljajo nekatere zahteve:

• Integrirano merjenje hitrosti zraka (20 m / s)
• Odlaganje brez prahu
• Filtriranje: 0,005% maks. prepustnost odsesovalca

Da mora biti delo z azbestom v veliki meri varno in brez prahu, mora naprava za odsesovanje izpolnjevati najvišje zahteve.
To je predvsem posledica tehničnega pravila o nevarnih snoveh (TRG) 519, ki naj bi ščitilo delavce in druge osebe.
To delo je treba vedno upoštevati pri delu brez prahu pri nalogah, ki vključujejo azbest in nevarne snovi, ki vsebujejo azbest.

Ali je mogoče en sam ekstraktor uporabiti hkrati za delavnice in gradbišča?

Da, samo vprašanje je, kako primerno je uporabljati en sam odvzem za delavnice in gradbišča.Na primer, CT48, ki tehta več kot 18 kg, je pretežek, da bi ga lahko prevažali za manjša opravila.Prav tako ni priporočljivo odstranjevanje mineralnega prahu brez funkcije AC.

Poleg tega ni koristno uporabljati CT SYS za ekstrakcijo v delavnicah, če stroji, ki uporabljajo, proizvajajo velike količine prahu, na primer usmerjevalniki ali skobeljniki.To je zato, ker bi se posoda s to sesalno napravo napolnila v nekaj sekundah.V teh primerih je treba uporabljati stroje z večjimi posodami za prah.
Če želite hkrati uporabljati en odsesovalnik za delavnice in gradbišča, morate biti predhodno seznanjeni z vrsto in količino prahu ter preveriti, ali vaša naprava izpolnjuje zahteve za delo brez prahu.

V čem se razlikujejo sesalniki in ločevalniki prahu?

Industrijski sesalniki se uporabljajo samo za odstranjevanje naloženega prahu.
Po drugi strani se ločevalniki prahu za prenosno uporabo uporabljajo tudi za odvajanje prahu iz ročnih, električnih in obdelovalnih orodij.
Na obdelovalno orodje so povezani s sesalno cevjo in imajo pogosto vtičnico za priključitev na električno orodje.

Pomembna razlika je tudi v opozorilni napravi, ki odda vizualno ali zvočno opozorilo, če količina pretoka pade pod nastavljeno vrednost.Ta signal je namenjen uporabnikom, da se emisije prahu orodja ne zbirajo dovolj in da je izpostavljenost prahu previsoka.Industrijski sesalniki običajno nimajo takšne opozorilne naprave, le manometer ali LED luč. To pomeni, da lahko ločevalnike prahu brez težav uporabljamo tudi kot industrijske sesalnike.

Zakaj bi moral kupiti ekstraktor Festool?

Delo brez prahu je glavna prednostna naloga družbe Festool.
To dokazuje dejstvo, da je Festool edini proizvajalec električnih orodij, ki proizvaja lastne mobilne odsesovalnike prahu in je zato sposoben ohraniti svoj sistemski koncept.
To je zato, ker je najboljšo moč sesanja za delo brez prahu mogoče doseči le, če so orodje, cev in mobilni odsesovalnik prahu popolnoma usklajeni.

Vsi stroji so izpostavljeni težkim testnim pogojem in morajo izpolnjevati najvišja pričakovanja.To pomeni, da Festool sam določa, katera je najboljša ergonomija, kako je dosežena največja sesalna moč in kateri uporabni dodatki so potrebni.

Sesalne naprave se nenehno razvijajo, da trgovcem nudijo hitro, preprosto, čisto in varno podporo za delo brez prahu.
Poleg tega imajo stroji številne dodatne prednosti, kot so:

• triletna popolna garancija, vključno z obrabnimi deli;
• zelo močna sesalna moč;
• integrirana tehnologija Bluetooth®;
• povezava za Systainers (T-LOC);
• nadzorna plošča na dotik;
• antistatična in gladka sesalna cev
• Stabilna zasnova, primerna za pogoje na gradbiščih, z jekleno osjo
• Velika kolesa in ojačano ohišje
• Preprosto prenašanje zahvaljujoč popolni ergonomiji
• Prostornina posode s polno prostornino
• Nastavljiva prostornina izvleka
• Držalo kablov
• Odlično nameščeni priključki na stroje Festool ( Bajonetna montaža)
• Različne module je mogoče naknadno vgraditi
• Nosilec cevi in ​​varen prostor za shranjevanje orodij
• Samodejno čiščenje glavnega filtra

Preveri pestro ponudbo na 

https://www.centerorodja.si/izdelki/kategorija/sesalci/

Sesalec FESTOOL CLEANTEC CTL MIDI I
AKCIJSKA PONUDBA
Sesalec FESTOOL CLEANTEC CTL MIDI I
674,54 EUR607,09 EUR
24x28,11 EUR
Obroki brez dodatnih stroškov
Sesalec FESTOOL CLEANTEC CTL 26 E
AKCIJSKA PONUDBA
Sesalec FESTOOL CLEANTEC CTL 26 E
852,69 EUR818,58 EUR
24x35,53 EUR
Obroki brez dodatnih stroškov
Sesalec FESTOOL CLEANTEC CTL 36 E AC-PLANEX
Sesalec FESTOOL CLEANTEC CTL 36 E AC-PLANEX
1248,91 EUR
24x52,04 EUR
Obroki brez dodatnih stroškov
Sesalec FESTOOL CLEANTEC CTL 36 E
Sesalec FESTOOL CLEANTEC CTL 36 E
1029,48 EUR
24x42,90 EUR
Obroki brez dodatnih stroškov
Festool - Center orodja
Fein - Center orodja
Mirka - Center orodja
Diewe - Center orodja
Laserliner - Center orodja
3M - Center orodja
Hitra dostava Za naročila oddana do 11.00 ure
Široka ponudba Izbirate lahko med več kot 2800 izdelki
Varen nakup Vaša povezava je šifrirana
Prijavite se na naše novice in aktualne akcije.
Hvala za vaše soglasje in prijavo na e-novice
Zapri
Izdelki z nadstandardnimi lastnostmi

Za nekatere naše izdelke je možen le osebni prevzem, saj so po teži ali dimenziji neustrezni za pošiljanje.

Za nekatere naše izdelke je možen le osebni prevzem, saj so po teži ali dimenziji neustrezni za pošiljanje.

V kolikor imate v košarici več izdelkov lahko izdelek nadstandardne teže ali dimenzije naročite posebej.

Za več informacij nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo pomagali.

Napaka pri posodabljanju košarice

Iskreno se vam opravičujemo za nastalo težavo.

Prosimo kontaktirajte nas na info@centerorodja.si za nadaljno pomoč.

Napaka pri iskanju

Iskreno se vam opravičujemo za nastalo težavo.

Prosimo kontaktirajte nas na info@centerorodja.si za nadaljno pomoč.

Napaka pri prijavljanju na novice

Iskreno se vam opravičujemo za nastalo težavo.

Prosimo kontaktirajte nas na info@centerorodja.si za nadaljno pomoč.